„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Nevelési tanácsadás

A nevelési tanácsadásban dolgozó gyógypedagógusaink, fejlesztőpedagógusaink és pszichológusaink 0-18 éves korig nyújtanak szakszerű segítséget a hozzánk érkező csecsemőknek, óvodásoknak, és tanulóknak, terápiás javaslatokkal, tájékoztatással, tanácsadással. Az államilag finanszírozott segítséget négy területen is igénybe vehetik a szülők:

  • nevelési tanácsadás a legfiatalabb életkortól (már néhány hetes csecsemőket is fogadunk)
  • mozgásfejlesztés
  • kognitív képességfejlesztés
  • pszichológiai tanácsadás, pszichológiai ellátás

Kollégáink szoros együttműködésben dolgoznak a szakszolgálat különböző területeivel (korai fejlesztés, szakértői bizottsági tevékenység, logopédia), hogy a hozzánk érkező gyermekek problémáira, nehézségeire (kognitív, motoros, nyelvi, pszichés) minél komplexebb és személyre szabottabb megoldásokat tudjunk nyújtani.

A nevelési tanácsadás ellátásra két úton is be lehet kerülni, de ez mindig önkéntes és szülői kérelemre történik:

  • Közvetlen, szülői kérelem esetén a jelentkezés a szakszolgálatunkban átvehető, vagy a honlapról letölthető „nevelési tanácsadás igénylése” lapon kérhető, amit személyesen, vagy szkennelve is beküldhetnek az e-mail címünkre. 
  • Közvetetten, például egy szakértői vizsgálat, konzultáció, vagy szűrés után, -amit a gyermeket ellátó intézmény is kezdeményezhet. Ekkor a feltárt nehézségek alapján kollégáink javasolják a kiegészítő, nevelési tanácsadásra való jelentkezést, de ennek az igénybevételéről is a szülő dönt.

A tanácsadás a szakszolgálat telephelyén történik személyesen, de terápiákat, fejlesztéseket munkatársaink végeznek a nevelési/oktatási intézményekben is, egyéni és csoportos formában. Azonban fontos tudni, hogy a szakszolgálatunk által nyújtott terápiák, fejlesztések nem helyettesítik az nevelési-oktatási intézmények által kötelezően biztosított BTMN/SNI fejlesztéseket.

Hisszük, hogy minél több területen, és minél korábban sikerül bekapcsolódni a gyermek fejlesztésébe, annál gyorsabban és koncentráltabban orvosolhatók a nehézségek, ezért igyekszünk komplex ellátást és megoldást nyújtani a hozzánk érkező szülőknek és gyermekeknek egyaránt.

Szakszolgálatunknál a nevelési tanácsadás keretein belül pszichológiai ellátás igénybevételére is van lehetőség. Ezt a szülők kérhetik elsősorban, de a gyermek aktuális intézményének pedagógusa, a szülőkkel egyeztetve is javasolhatja a pszichológus segítségét. Három szakember áll a szülők, a kicsi és nagy gyerekek rendelkezésére, a foglalkozások jól felszerelt, játékos, barátságos körülmények között zajlanak.

A letölthető dokumentumok között található a „Nevelési tanácsadás igénylése” űrlap, melyet kitöltve, és intézményünkhez eljuttatva lehet az ellátást igényelni. Kollégáink általában telefonon egyeztetnek időpontot a szülőkkel.

Mikor forduljunk pszichológushoz?

Ha gyermeküknek olyan problémája van, mely az adott életkorban krízist, szomatikus tüneteket, tanulási nehézségeket, magatartási-, viselkedési problémákat, agressziót, visszahúzódást, alvási, étkezési problémákat, társas kapcsolati zavarokat okoz. Nem minden esetben van szükség azonban pszichológus segítségére, van, amikor a türelem, odafigyelés elegendő (pl. gyász, költözés, válás esetén), de általános szabályként elmondható, hogy akkor keressünk fel szakembert, ha a gyermek viselkedése, hangulata, iskolai teljesítménye megváltozik, olyan érzésünk van, mintha kicserélték volna, és ez a változás tartósan – akár hónapokig – fennáll, idővel sem tapasztalható változás, enyhülés. 

A hozzánk fordulók első körben szülői konzultáción vesznek részt, ahol a gyermek aktuális problémája mellett, részletes anamnézist veszünk fel. Előfordul, hogy elegendő egy-két alkalmas szülőkonzultáció (kisebb gyermekeknél legtöbbször így van), ahol az esetleges elakadást sikerül megoldani, így a gyermeknek nem is kell megjelennie. Ha szükség van a gyermekkel is foglalkozni, akkor a diagnosztikai eljárások (tesztek, rajzok, játékok, beszélgetések) után ismét egy, a szülőkkel folytatott megbeszélés következik, visszajelzést adunk a gyermek aktuális állapotáról, itt kerül megbeszélésre a további ellátás szükségessége, terápiába kerülése, esetlegesen más szakemberhez irányítása.

További kérdésekről ügyintézőink szívesen tájékoztatják Önöket személyesen, telefonon, vagy e-mailben is!