„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Gyógytestnevelés

A legfrissebb kutatások azt mutatják, hogy a gyermekek 20-40%-ának van valamilyen mozgásszervi rendellenessége, a túlsúly már óvodáskorban is egyre gyakoribb. A gyógytestnevelés egy olyan speciális testnevelés, ahol a sport és a testnevelés eszközeivel egészségesebbé válhatnak a gyermekek. A gyógytestnevelés a magyar köznevelési rendszer egyedülálló, különleges sajátossága, akár hungaricumnak is nevezhetnénk.

Az iskola/óvoda orvosa vagy ortopéd szakorvos utalhatja a gyermekeket gyógytestnevelés órára. A szűrővizsgálatokat az orvosok és a védőnők végzik, a gyógytestnevelő tanárok állapotfelméréssel segítik munkájukat. A gyógytestnevelés az arra kiszűrt gyermeknek kötelező tanóra (amennyiben az órák megszervezése a tanítási időre esik), ezért hiányozni csak igazoltan lehet. Ha a késő délutáni órákban sikerül csak a gyógytestnevelést megszervezni, a beiratkozást követően (a szülő kérte az ellátást) már szintén kötelező a megjelenés. A legtöbb gyógytestnevelésre utalt gyermek részt vehet a normál testnevelés órán is, ebben az esetben a testnevelés osztályzatot a testnevelő és a gyógytestnevelő tanár közösen adja.

A gyógytestnevelés órákat többnyire a gyerekek óvodájában/iskolájában tartják a gyógytestnevelő tanárok, de alkalom nyílik a gyógyúszás igénybe vételére is, ekkor a helyszín a Bicskei Tanuszoda. 2018 óta kiscsoportos vagy egyéni gyógytestnevelés foglalkozások a tagintézményünk tornatermében is zajlanak.