„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

A gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozásról

2021. augusztus 4-én a Vörösmarty Rádióban a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás szakfeladatát mutatta be Nagyné Burka Brigitta, a Székesfehérvári Tagintézmény igazgatóhelyettese és Fehér Gyöngyi konduktor, gyógypedagógus, a Bicskei Tagintézmény korai fejlesztő szakembere.

Először a korai fejlesztés fontosságáról, a bekerülés, az elérhetőség lehetőségeiről adtak tájékoztatást a hallgatóknak, valamint szó esett a nevelési tanácsadás és a gyógypedagógiai tanácsadás, korai fejlesztés és gondozás összekapcsolódásáról. Kiemeltük a szakemberek; konduktor, gyógypedagógus, pszichológus, logopédus közötti teammunka jelentőségét és a különböző ágazatok – védőnők, szakorvosok, háziorvosok – közötti együttműködés fontosságát.

A második részben a korai fejlesztés komplexitása, a szülőkkel való közös munka, a családok kísérése, segítése fogalmazódott meg. Bemutatásra kerültek a jelenleg elérhető terápiás lehetőségeink: a neuro-hidroterápia, Pfanffenrot manuálterápia, szülő-csecsemő konzultáció és az etetésterápia.