„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Záró sajtóközlemény

2022. | 03. | 25.

SZÉKESFEHÉRVÁRI TANKERÜLETI KÖZPONT

SAJTÓKÖZLEMÉNY

EGYÜTT A GYERMEKEKÉRT!

SZAKMAI INNOVÁCIÓ ÉS FEJLESZTÉS A KÜLÖNLEGES BÁNÁSMÓDOT IGÉNYLŐ GYERMEKEKÉRT

– AZ EFOP 3.1.6-16-2017-00034 PROJEKT ZÁRÓKONFERENCIÁJA

Sikeres uniós projektet zárt a Székesfehérvári Tankerületi Központ. A közel 4 évig tartó fejlesztés egyszerre  célozta  a különleges bánásmódot igénylő gyermekek  fejlesztését, a helyi  köznevelési intézmények innovációját és a pedagógusok továbbképzését. 2022.03.25-én tartottuk a projekt zárókonferenciáját, amelyen a kedvezményezett intézmények vezetői számoltak be a fejlesztések tapasztalatairól. A programot szakmai előadások, rajzkiállítás és művészeti bemutató is színesítette. A konferencián közel 300 fő vett részt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat székhelyén.

A projektben a Székesfehérvári Tankerületi Központ által fenntartott három Fejér megyei köznevelési intézmény (Arany János Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Móri Gárdonyi Géza Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, valamint a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat) nagyívű szakmai fejlesztéseket valósítottak meg az elnyert közel 398 millió Ft-ból. A fejlesztések célja az volt, hogy a részt vevő intézmények tevékenységükkel segítsék a kiemelt figyelmet igénylő gyermekek hozzáférését a fejlődésüket segítő szolgáltatásokhoz.

A projekten belül számos támogatói program valósult meg Fejér megyében. A pedagógusok és egyéb segítő foglalkozású szakemberek számára érzékenyítő tréningeket, konferenciákat, műhelymunkákat szerveztek. Olyan rendezvényeket valósítottak meg, amelyeken a sajátos nevelési igényű, fogyatékos és ép gyermekek közös programokba kapcsolódtak be.

A projekt a súlyos és halmozottan fogyatékos gyermekeket nevelő családok számára támogató szülőakadémiákat, szülőklubokat szervezett, melyeken lehetőség nyílt egyéni és csoportos pszichológiai tanácsadás igénybevételére is. A szakemberek módszertani tudását bemutatókkal segítették, a gyermekek, tanulók számára játszóházakat, memóriabajnokságot, önismereti tréninget, meseterápiás foglalkozásokat szerveztek.

A rendezvények mellett beszereztünk fejlesztő, terápiás, diagnosztikai és IKT eszközöket is. A különböző szakemberek a projekt jóvoltából tanfolyamokon, akkreditált továbbképzéseken vehettek részt, a pedagógusok közül sokan felsőoktatási intézményekben szereztek új szakképzettséget.

A projektzáró konferencia méltó megünneplése volt az eltelt, intenzív szakmai munkában és élményekben gazdag időszaknak.