„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Terápiás kutyák a Szakszolgálatnál

2022 márciusában a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiben és telephelyein kilenc alkalommal jelentek meg a „négylábú tanársegédek”. 

Az alkalmanként kétórás program során a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület tapasztalati szakértői (gyógypedagógus-terápiás kutya felvezető-habilitációs kutya kiképzője és pszichológus szakemberek) mutatták be a segítő kutyák, azon belül a terápiás kutyák alkalmazhatóságának jogszabályi feltételeit és sokrétű alkalmazási lehetőségét.

Öt terápiás kutya bevonásával gyakorlatorientált csoport- és páros munkában kaptak betekintést a résztvevők a kutyás terápia módszertanába, cél-és feladatrendszerébe.

A program leképezte az állatasszisztált terápiás foglalkozások felépítését, és a pedagógus kollégák saját élményt kaptak a különböző feladattípusokból.

Minden alkalommal lehetőség nyílt szakmai beszélgetés keretében a lehetséges célcsoportokat, terápiás megközelítéseket körül járni.

Nemcsak élményekkel gazdagodhattunk, szakmai információkhoz jutottunk, hanem bizonyosságot szereztünk az ember és a kutya évezredes kapcsolatáról is.