„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesület

Négylábú tanársegédek a logopédiai ellátásban

Intézményünk együttműködésben áll a Pata és Mancs Terápiás és Oktatási Egyesülettel, ezáltal a székesfehérvári logopédiai ellátásban lévő gyerekek fejlődését vizsgázott terápiás kutyák is segítik.

A MOL Alapítvány Gyermekgyógyító Programja 2012 őszétől támogatja az Egyesület „Négylábú tanársegédekkel a gyógyulásért” kutyás terápiás programját, melybe egyre több logopédiára járó kisgyermek kapcsolódhat be.

A csoportokat Csorbáné Szigetvári Melinda logopédus kollégánk vezeti. A szakember terápiás kutyák bevonásával támogatja a nyelvi késés terápiáját, a beszédritmus zavarával küzdő gyermekek terápiáját, valamint a nyelvi-, és olvasás-, íráskészültséget megalapozó részképességek gyengeségével küzdő gyermekek fejlesztését. A kutyás foglalkozásokra logopédiai/szakértői bizottsági szakvéleménnyel rendelkező gyermekek kerülhetnek be. A logopédiai csoportokat látogató terápiás kutyák jelenleg: Bella és Dorka.

Az eddigi tapasztalatok szerint a kutyák jelenléte és aktív részvétele a terápiás foglalkozásokon hatékonyan fejleszti a nyelvi- kommunikációs és részképességek fejlesztésén túl a gyerekek munkafegyelmét, figyelmét, aktivitását és motivációját, valamint együttműködési készségét.

A munkánkról szóló kisfilm