„A legmagasabb kitüntetés
mások szolgálata.”

Max Brooks

Ismerd fel és tegyél ellene!

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a gyermekjogok magyarországi helyzetéről szóló aktuális jelentését 2020 elején hozta nyilvánosságra. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy a gyermekeket érő erőszak minden formájával szemben fel kell lépni! Ugyanakkor üdvözöl minden olyan felületet és eszközt, ahol a gyermekek segítséget kérhetnek és kaphatnak, ha bántalmazás áldozataivá válnak. Hogy mit teszünk a Gyermekjogi Egyezmény gyakorlati megvalósulásáért, törvényeinken túl mindennapi rutinunkon is múlik. Az azonban, hogy mit tudunk tenni gyermekeink jogaiért, gyermekeink valós védelméért, elsősorban rajtunk múlik…

Egy gyermeket semmilyen formában nem lehet kitenni erőszaknak, azonban még ennek ellenére is nagy a fel nem derített, gyermekbántalmazással kapcsolatos esetek száma. Hazánkban a becslések szerint egy felismert gyermekbántalmazásra huszonöt rejtett eset jut. Noha a gyermekek bántalmazásának, elhanyagolásának a kérdése az utóbbi években egyre inkább előtérbe került, azonban még mindig csak a legszélsőségesebb esetek látnak napvilágot, ezek viszont széleskörű média-érdeklődésre tesznek szert.

Bár a törvény a testi fenyítést már önmagában is, súlyosságra való tekintett nélkül tiltja (Magyarországon zéró tolerancia él a gyermekbántalmazás tekintetében), a társadalom többsége mégis hallgatólagosan elismeri a „házi gyermekfegyelmezési jogot”, illetve létezik egy kulturális alapú viszolygás is a családok belügyeibe való beavatkozástól. Így inkább hibásan figyelmen kívül hagyjuk a bántalmazásra utaló gyanújeleket csupán azért, mert számunkra kedvezőbb, ha nem veszünk tudomást róla, vagy mert „a gyermek jó családból való, szülei magasan iskolázottak”.

A gyermekbántalmazások megelőzése, és az elkövetőkkel szembeni fellépés fontos társadalmi és egyéni érdek kell legyen!

Az UNICEF Magyarország készített egy szülők számára is közérthető nyelven megfogalmazott gyermekvédelmi kisokost, mely megpróbál támaszt nyújtani egy olyan időszakban is, amikor a koronavírus-járvány miatt megéljük a karantén okozta összezártsággal terhelve a létbizonytalanság körüli feszültségeket, mely sok gyermek esetében növelte az ellenük elkövetett erőszak kockázatát.

A kisokos bemutatja a szervezeti szintű, szakemberek és szülők részéről történő, valamint egyéni fellépési lehetőségeket. A gyermekeket ért súlyos bántalmazásoknak mindig vannak előzményei. Minden bántalmazott gyermeknek van szomszédja, pedagógusa, barátja, a barátjának szülei, akiknek észre kellene venniük a gyanús jeleket, ezáltal pedig megelőzhetők lennének a súlyosabb gyermekbántalmazások.

Tegyünk mindannyian a gyermekbántalmazás ellen!

Siteri Erika gyógypedagógus, igazgató FMPSZ Móri Tagintézménye

Szűcs Enikő pszichológus