Intézményünk 2014 óta minden tanév végén megszervezi a korai fejlesztés és nevelési tanácsadás szakfeladaton részt vevő 2-6 éves gyermekek részére a „Korais tábort”. A mára már hagyománnyá vált táborra változatos programokkal várjuk a gyermekeket és szüleiket. A tábor a korai életszakaszban nyújt fejlesztési lehetőséget a nagymozgás, finommotorika, beszéd és kognitív területeken.

A foglalkozások kiscsoportos formában valósulnak meg, 2-3 gyermekkel 2 szakember foglalkozik. Az egyéni igényeknek megfelelően esetenként szülő jelenléte is szükséges. A tábor időtartama a délelőtti órákra korlátozódik (8:00-11:30 óráig). Forgószínpad-szerűen négy helyiségben folynak a foglalkozások, helyiségenként más-más területet átfogva, játékos formában.

 A szülők részére – igényfelmérés alapján – csoportos és egyéni tanácsadást, szülőklubot szervezünk, pszichológusaink irányításával. Gimnazista tanulók közösségi szolgálat keretében segítik munkánkat. A fogyatékkal élő gyermekek foglalkoztatását végző szakemberek közvetlen segítőiként, a tevékenységek előkészítőiként vesznek részt a programban. A tábor idejére meghívást kaptak a Védőnői szolgálat szakemberei, hogy betekintést nyerhessenek a korai fejlesztés folyamatába. 7 fő védőnő jelent meg és kísérte végig a csoportokat több napon keresztül.

Célunk:

  • – A fogyatékos gyermekek szocializációs folyamatainak elősegítése.
  • – A résztvevő diákok érzékenyítése a fogyatékos személyek támogatása iránt.
  • – A szülőkkel való kapcsolattartás elmélyítése, tanácsadás.
  • – Védőnők érzékenyítése, tájékoztatása.

.

A program a Pedagógiai Szakszolgálat épületében valósult meg. A foglalkozások ideje alatt pszichológusunk vezetésével minden napra egy előre kiválasztott témát járhattak körbe a szülők, tapasztalatot cseréltek, ötleteket gyűjtöttek, kérdéseikre is választ kaphattak.

Négy napon keresztül egy-egy szín köré építettük a feladatokat.
Hétfő: PIROS, Kedd: SÁRGA, Szerda: ZÖLD, Csütörtök: KÉK.

Péntek: A tábor zárónapján szakemberek, segítők, szülők és gyerekek együtt töltöttük a délelőttöt, közös tánccal, énekléssel. Az időjárás áttervezte a programot. Az eső miatt elmaradt a helyi tűzoltóság bemutatója, a habparti, valamint a lovas-terápiás bemutató is.  Az épületben igyekeztünk a résztvevők számára érdekes feladatokat, játékokat szervezni, melyen a szakemberek, a családok és a gimnazisták együtt tevékenykedhettek.

.

Székesfehérvári Tankerületi Központ

Szakmai innováció és fejlesztés a különleges bánásmódot igénylő gyermekekért

Projektazonosító: EFOP-3.1.6-16-2017-0034