PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATOK HETE

2019. április 8-12.


A pedagógiai szakszolgálati ellátórendszer jelentős változáson esett át 2013 óta. Az előző időszak bonyolult, bizonytalan illetékességi körökkel és nagy területi egyenlőtlenségekkel működő intézményi struktúrája helyett átlátható, egységes, tiszta profilú pedagógiai szakszolgálati intézmények jöttek létre minden megyében és a fővárosban. A megyei (fővárosi) szerveződésű intézmények járási (kerületi) tagintézményeikkel arra törekednek, hogy teljes területi lefedettséget biztosítsanak valamennyi szakszolgálati feladat vonatkozásában. Az ellátórendszer legfontosabb célja az, hogy a gyermek, tanuló a lakóhelyéhez közel, egységesen magas szakmai színvonalú szakszolgálati ellátáshoz jusson, bárhol él is országban.

A pedagógiai szakszolgálatok világa – sokszínű világ. Nincs még egy intézmény a köznevelés rendszerében, amely ilyen sokféle feladatot lát el, ilyen széleskörű szakemberbázissal. Éppen ez a változatosság, szerteágazás, sokszínűség nehezíti meg olykor a szülők, pedagógusok, egyéb szakemberek számára, hogy eligazodjék, jól tájékozódjék az ellátórendszerben, hogy tisztában legyen vele, kérdéseivel, igényeivel hová fordulhat.

A Pedagógiai Szakszolgálatok Hete éppen ezt a célt, a tájékoztatást szolgálja. A szakszolgálatok figyelemfelhívó, népszerűsítő céllal megnyitják kapuikat a nyilvánosság előtt, és országos szinten közel 1000 rendezvénnyel várják az érdeklődőket. A szervezők figyeltek arra, hogy a pedagógiai szakszolgálati tevékenységgel kapcsolatba kerülő valamennyi célcsoport számára kínáljanak programokat, legyen az gyermek, szülő, pedagógus, intézményvezető, fenntartó vagy az egészségügyi, szociális szféra képviselője. A rendezvények formája is rendkívül változatos: konferenciák, fórumok, nyitott foglalkozások, terápiák, tanácsadások, konzultációk, gyerekprogramok, szülőklubok, baba-mama klubok színesítik a programot.

Ezúton tisztelettel és szeretettel meghívjuk a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete rendezvényeire! Találkozzunk a Szakszolgálatban!

nyuszikép