2018. május 28-án „Szakmai innováció és fejlesztés a különleges bánásmódot igénylő gyermekekért” címmel rendeztük meg az EFOP-3.1.6-16 pályázat projektnyitó konferenciáját a Városháza Dísztermében. Először Brájer Éva alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerület igazgatója beszélt a tankerület sikeres pályázata által kínált új perspektívákról. Dr. Mile Anikó, a projekt szakmai vezetője felvázolta a projekt megvalósításában érintett intézmények számára a szakmai fejlesztés területén bővülő lehetőségeket, valamint bemutatta a projekt Fejér megye különleges bánásmódot igénylő gyermekeit érintő szakmai fejlesztések révén megvalósuló pozitív hatásait is.

Dr. Aáry-Tamás Lajos oktatási jogok biztosa „Oktatási jogok a különleges bánásmódot igénylő gyermekek, tanulók ellátásában” című előadásában szemléletesen ábrázolta a jogalkotás és jogvédelem szerepét a sajátos nevelési igényű vagy egyéb okok miatt különleges bánásmódot igénylő gyermekek nevelésében-oktatásában. Őszi Tamásné, az Autizmus Alapítvány Általános Iskolájának igazgatója az utazó gyógypedagógusi hálózatok szerepéről beszélt az autizmussal élő gyermekek, tanulók integrációjában. Ezután ebédszünet következett, amikor a konferencia résztvevői a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató székesfehérvári Hatpöttyös Étterem által készített ízletes hidegtálakat fogyasztották el.

Az ebédszünet után elsőként Konkolyné Németh Margit, a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat ll. Kerületi Tagintézményének igazgatója beszélt a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek pedagógiai szakszolgálati intézményben történő ellátásáról. Ezután Dr. Papp Gabriella, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának tanára, dékánhelyettes elemezte az utazó gyógypedagógiai hálózat fejlődési irányait és lehetőségeit. Kubinyi Emese gyógypedagógus és Szabóné Torda Csilla konduktor, a martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Szakiskola és Kollégium munkatársai a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek fejlesztő nevelése-oktatása során szerzett értékes tapasztalataikat osztották meg a résztvevőkkel. A konferenciát Dr. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának főiskolai docense zárta, aki a súlyos, halmozottan sérült gyermekek magyarországi helyzetéről adott elő.

 

.

Színvonalas projektnyitó konferenciánk egy három éves szakmai innovációs szakaszt nyitott meg, amely reményeink szerint aktívan és sikeresen célozza a különleges bánásmódot igénylő gyermekek fejlesztési lehetőségeinek szélesítését és a velük foglalkozó kollégák szakmai gyarapodását.

Projektazonosító: EFOP-3.1.6-16-2017-0034