A középfokú iskolai felvételi eljárás kiemelt dátumai a 2019/2020. tanévben a szövegre kattintva olvashatók

Mottónk

Hinnünk kell, hogy tehetségesek vagyunk
valamiben, és azt a valamit
bármi áron is el kell érnünk.” (Marie Curie)

Aktuális

  • 2018. május 23-án a Konzorciumi partnerként vettünk részt az Arany János EGYMI által szervezett projektnyitón. Fogyatékos Személyek Közalapítványa által kiírt „Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása”- azonosító: Foglalkoztatás 2018/A/2 Szerződésszám: 604/4/2018 Arany János EGYMI – főpályázó – Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat konzorciumi partner. A projekt célja a Sajátos Nevelésű Igényű diákok munkaerőpiacra történő átvezetése.

.

  • 2018. május 11-én részt vettünk a “Coping, mindfulness – a szorongás legyőzhető!” című konferencián. A programról bővebben ITT! tájékozódhat.

.

  • 2018. április 12-én a budapesti kollégákat fogadtuk szakmai tapasztalatcserére

.

.

  • 2018. április 4-én A Szent Imre Általános Iskolában tartottunk csoportos foglalkozást. A programról bővebben ITT! tájékozódhat.

.

Bemutatkozás

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadás működését a 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről és a 15/2013. (II. 26.) EMMI rendelet a pedagógiai szakszolgálati intézmények működéséről határozza meg.

A törvényi szabályozás szerint a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadása a megye valamennyi településén tanuló általános- és középiskolás diákok számára nyújt szakszerű vizsgálatot, aktuális tájékoztatást a továbbtanulás kérdéseivel kapcsolatban.

Célunk:

A pályaválasztás és az iskolaválasztás előtt álló diákokat – készségeik és képességeik feltárásával – támogassuk a megfelelő döntés meghozatalában. A tanácsadás során segítjük a tanulókat, hogy a saját érdeklődésüknek és a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő pályát, szakmát válasszanak.

Feladatunk:

A tanuló adottságainak, tanulási képességének, irányultságának szakszerű vizsgálata, és ennek eredményeképpen pálya- és iskolaválasztás ajánlása.

Szolgáltatásaink:

1. Pedagógiai tanácsadás:

A tanácsadás folyamán megvizsgáljuk a tanuló érdeklődését, pályaorientációs kérdőívet töltetünk ki. A tanulmányi eredmény és az érdeklődési irányultság figyelembevételével javaslatot teszünk az iskolaválasztásra vonatkozóan.

Ez a tanácsadás akkor javasolt, ha a tanuló kevésbé ismeri a továbbtanulás lehetőségeit, a középiskolák kínálatát és a felvételivel kapcsolatos tudnivalókat. A tanácsadás során lehetőség nyílik a gyermek számára szóba jöhető pályák, szakmák részletesebb megismerésére, a pályakövetelmények tisztázására, valamint főbb érdeklődési irányok kijelölésére.

Indokolt esetben a pedagógiai tanácsadás a tanuló saját iskolájában történik.

A pedagógus kollégák a járási szakértői bizottság véleményét kérik a tanácsadáshoz, valamint a gyermek ellenőrzőjét.

2. Pszichológiai tanácsadás:

Azon tanulóknak ajánljuk, akik tanácstalanok a képességeiket, érdeklődésüket illetően, vagy ellentmondást éreznek képességeik és tanulmányi eredményük között.

A pszichológiai tanácsadás során objektív pszichológiai mérőeszközök segítségével reális képet kapunk a tanuló kognitív képességeiről is. A vizsgálat eredményei alapján a tanuló ajánlást kap a továbbtanulás lehetséges irányát illetően.

A pszichológiai tanácsadás során a gyermekek először képesség- és érdeklődés vizsgálatokat töltenek ki, majd ezt követi a teszteredmények megbeszélése a továbbtanulási javaslat megfogalmazása.

A sajátos nevelési igényű tanulók ellátása pszichológiai tanácsadás keretében történik. A pszichológus a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei szakértői bizottságának rendelkezésre álló legutolsó szakértői véleményét kéri a tanácsadáshoz, valamint a gyermek ellenőrzőjét.

Általános Iskolás diákoknak és szüleiknek

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Mindenki életében fontos feladat a pályaválasztás, hiszen ez a választás alapvetően befolyásolja a későbbi életpályát, hosszú évekre meghatározza életünket.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási csoportja kiemelt feladatának tekinti, hogy friss információval, hasznos tudnivalókkal segítsen ebben a folyamatban.

Munkatársaink a következő fontos információkat ajánlják:

♦ A 8. osztályos diákok és szüleik feladatait, és a határidőket a középiskolai felvételivel kapcsolatban az alábbiakban olvashatják:

A középfokú iskolai felvételi eljárás kiemelt dátumai a 2019/2020. tanévben a szövegre kattintva olvashatók

A középfokú iskolai felvételi eljárás rendje a 2019/2020. tanévben a szövegre kattintva olvasható

♦ ITT a 11/2019. (VII. 3.) EMMI rendelet tekinthető meg, amely az iskolák és a háttérintézmények feladatait is tartalmazza – a rendelet 2. mellékletében

KÖZÉPISKOLÁK (FEJÉR megye) és választható képzések jegyzéke

♦ KÖZÉPISKOLÁK (ORSZÁGOS) és választható képzések jegyzéke

FEJÉR megyei HIÁNYSZAKMÁK2019/2020-as (a tanuló tanulmányi eredményének függvényében ösztöndíjat kap)

♦ A Nemzeti Pályaorientációs Portálon 423 szakmát bemutató 8-10 perces filmet nézhetnek meg ITT, amelyek segíthetnek a szakmaválasztásban.

ITT hasznos dolgokat gyűjtöttünk össze (gyakori kérdések a középfokú felvételi eljárásról, felvételi feladatsorok, Országos Képzési Jegyzék – tanulható szakmák, sajátos nevelésű igényű – SNI tanulóknak ajánlott szakmák)

♦ AJTP Program (tehetséges hátrányos helyzetű tanulóknak) ismertetője ITT olvasható.

♦ Azoknak a tanulóknak, akik sikeresen teljesítették a 6. osztály követelményeit és elmúltak 15 évesek, a HÍD program bemutatása ITT.

Reméljük, minden érdeklődő részére hasznos információval tudtunk szolgálni, és hozzájárulhatunk a pályaválasztás előtt állók döntéseinek meghozatalához.A tanácsadók által nyújtott szakmai támogatás formái:

Információnyújtás, tájékoztatás általános iskolai tanulóknak, szülőknek a továbbtanulási, pályaválasztási döntést segítő lehetőségekről, hasznos honlapokról.

Általános iskolások számára egyéni tanácsadás, amely minden, a közoktatásban tanuló diák számára ingyenes.

A tanév folyamán bármikor lehet jelentkezni tanácsadásra. Az egyéni tanácsadást az alábbi jelentkezési lappal lehet igényelni az elérhetőségeinken. A tanácsadásra való behívás kollégáink leterheltségétől függ.  Az időpontot e-mailban, vagy telefonon egyeztetjük Önökkel, a tanácsadás előtt két héttel.

JELENTKEZÉSI LAP – ÁLTALÁNOS ISKOLÁSOKNAK

Középiskolás diákoknak és szüleiknek

Tisztelt Szülők! Kedves Diákok!

Mindenki életében fontos feladat a pályaválasztás, hiszen ez a választás alapvetően befolyásolja a későbbi életpályát, hosszú évekre meghatározza életünket.

A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási csoportja kiemelt feladatának tekinti, hogy friss információval, hasznos tudnivalókkal segítsen ebben a folyamatban.

Munkatársaink a következő fontos információkat ajánlják:

Felsőoktatási felvételihez (Tájékoztató elérhető a szövegre való kattintással.)

Ha mégsem vesznek fel  (Tájékoztató elérhető a szövegre való kattintással.)

.Középiskolások számára egyéni tanácsadás, amely minden, a közoktatásban tanuló diák számára ingyenes.

A tanév folyamán bármikor lehet jelentkezni tanácsadásra. Az egyéni tanácsadást az alábbi jelentkezési lappal lehet igényelni az elérhetőségeinken. A tanácsadásra való behívás kollégáink leterheltségétől függ.  Az időpontot emailban, vagy telefonon egyeztetjük Önökkel, a tanácsadás előtt két héttel.

JELENTKEZÉSI LAP – KÖZÉPISKOLÁSOKNAK

Általános Iskoláknak, pedagógus kollégáknak

Az intézményeknek csoportos pályaorientációs tájékoztatást, és tanácsadást igényelhetnek, lehetőség szerint szerdai vagy csütörtöki napokon. Kérjük először foglaljanak időpontot, majd a visszaigazoló email után a jelentkezési lapot töltsék ki és juttassák vissza számunkra a megadott formátumban.

1. Csoportos jelentkezés ismertető (Tájékoztató elérhető a szövegre való kattitással.)

2. Időpontfoglalás előzetes email (palyavalasztas@fejermepsz.hu) és telefonos egyeztetéssel lehetséges. Mivel sok iskolába tartunk csoportos tájékoztatást, ezért kérjük, hogy egy hónappal előre jelezzék igényüket kollégáinknak. Köszönjük megértésüket és segítségüket.

Kérjük, amennyiben megkapták az időpontról a visszaigazoló emailt, akkor töltsék ki  a gyerekek adatait, amelyek szükségesek számunkra a kötelező adatszolgálatatáshoz. Az adatokat excel táblázatban a megadott formátumban küldjék vissza email címünkre.

Vállalunk információnyújtást osztályfőnököknek, pályaválasztásért felelős tanároknak, iskoláknak pályaválasztási döntést segítő lehetőségekről, hasznos honlapokról.  Segítséget nyújtunk a pályaorientációs napok megszervezéséhez.

 

Tisztelt Kolléga! 

Köszöntjük Önt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megújult honlapján, amely a továbbtanuláshoz, pályaválasztáshoz és a pályaorientációs nap szervezéséhez nyújt Önöknek segítséget. Ezt a tudásbázist azért hoztuk létre, hogy az intézményekben folyó munkához kézzelfogható segítséget adjunk.

A gyakorlati segítség része a Bibliográfia is, hiszen a tudásbázis célja a gyakorlati segítségnyújtás a mindennapi munkához.

Kollégáink azért dolgoznak, hogy minél több olyan gyermek kerüljön ki az Önök intézményéből, akik sikeresen választanak pályát, szakmát és ehhez középiskolát, felsőfokú tanintézményt.

Javaslataikat, jó gyakorlataikat, tapasztalataikat, kiegészítéseiket, feladataikat szívesen fogadjuk.

Az anyagokat PDF formátumban IDE kattintva érheti el.

Középiskoláknak, pedagógus kollégáknak

Az intézményeknek csoportos pályaorientációs tájékoztatást, és tanácsadást igényelhetnek, lehetőség szerint szerdai vagy csütörtöki napokon. Kérjük először foglaljanak időpontot, majd a visszaigazoló email után a jelentkezési lapot töltsék ki és juttassák vissza számunkra a megadott formátumban.

1. Csoportos jelentkezés ismertető (Tájékoztató elérhető a szövegre való kattitással.)..

2. Időpontfoglalás szerdai és csütörtöki napokra ITT! lehetséges. Az időpont elfogadásáról egy visszaigazoló emailt küldünk! Amennyiben másik napokon szeretnék igénybe venni szolgáltatásainkat, kérjük vegyék fel a kapcsolatot kollégáinkkal. 

3. Csoportos jelentkezési lap letölthető a szövegre való kattintással..

Kérjük, amennyiben megkapták az időpontról a visszaigazoló emailt, akkor töltsék ki  a gyerekek adatait, amelyek szükségesek számunkra a kötelező adatszolgálatatáshoz.
Az adatokat excel táblázatban a megadott formátumban küldjék vissza email címünkre.
 

Vállalunk információnyújtást osztályfőnököknek, pályaválasztásért felelős tanároknak, iskoláknak pályaválasztási döntést segítő lehetőségekről, hasznos honlapokról. Segítséget nyújtunk a pályaorientációs napok megszervezéséhez.

 

Tisztelt Kolléga!

Köszöntjük Önt a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat megújult honlapján, amely a továbbtanuláshoz, pályaválasztáshoz és a pályaorientációs nap szervezéséhez nyújt Önöknek segítséget. Ezt a tudásbázist azért hoztuk létre, hogy az intézményekben folyó munkához kézzelfogható segítséget adjunk.

A gyakorlati segítség része a Bibliográfia is, hiszen a tudásbázis célja a gyakorlati segítségnyújtás a mindennapi munkához.

Kollégáink azért dolgoznak, hogy minél több olyan gyermek kerüljön ki az Önök intézményéből, akik sikeresen választanak pályát, szakmát és ehhez középiskolát, felsőfokú tanintézményt.

Javaslataikat, jó gyakorlataikat, tapasztalataikat, kiegészítéseiket, feladataikat szívesen fogadjuk.

 Az anyagokat PDF formátumban IDE kattintva érheti el. 

Kapcsolat

Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási, pályaválasztási tanácsadás

8000 Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.

Tel: 36(22)316-302 vagy 36(22)315-832

E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

Web: fejermepsz.hu

Munkatársaink

Név: Barta Tamás
Munkakör: tanácsadó pedagógus
Végzettség: egyetem
Szakképzettség:
tanító, művelődés szervező, humán szervező
Telefon: 06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

Név: Benkő-Pogonyi Ildikó
Munkakör: tanácsadó pedagógus
Végzettség: egyetem
Szakképzettség:
munkavállalási tanácsadó, pedagógia szakos tanár, szakvizsgázott pedagógus – mentor szakirány
Telefon: 06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

IMG_7194 Név: Kauthné Szabó Ágnes
Munkakör: tanácsadó pszichológus
Végzettség: egyetem
Szakképzettség:
okleveles pszichológus, angol szakos nyelvtanár, általános iskolai tanító, tanácsadó szakpszichológus
Telefon: 06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

Nagyne Név: Nagy László Attiláné
Munkakör: tanácsadó pedagógus
Végzettség: főiskola
Szakképzettség:
biológia-testnevelés szakos általános iskolai tanár, edző, gyógytestnevelés-vezető, szakvizsgázott pedagógus
Telefon:  06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

Név: Sántha-Malomsoki Ágnes
Munkakör: tanácsadó pedagógus
Végzettség: egyetem
Szakképzettség:
angol nyelvtanár, szakfordító, kommunikációs szakember
Telefon:  06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu

Név: Vasas Lászlóné
Munkakör: tanácsadó pedagógus
Végzettség: főiskola
Szakképzettség:
tanító, nyelv-és beszédfejlesztő pedagógus, szakvizsgázott pedagógus 
Telefon:  06 22 316-302
E-mail: palyavalasztas@fejermepsz.hu