A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat 2017-ben indította útjára a Pedagógiai Szakszolgálatok Hete rendezvénysorozatot, melyhez – sikerének köszönhetően – az idei évben több megyei pedagógiai szakszolgálat is csatlakozott.

A programsorozat megnyitására Szolnokon került sor egy nagyszabású nyitókonferencia keretén belül, melyen intézményünk szakemberei is tartottak előadást (beszámoló honlapunkon megtalálható).

Az egész hetet kitöltő szakmai rendezvénysorozatot az „Ékköveink” című konferenciával zártuk le 2018. március 09-én a Fehérvári Civil Központban, melyet Dr. Mile Anikó főigazgató asszony és Török Szabolcs tankerületi igazgató úr nyitott meg.

A tanácskozás különlegességét az adta, hogy nekünk, az intézményben dolgozóknak szólt, rólunk.

Az egész napos program során a tagintézmények mutatták meg magukat különböző formában. A bemutatkozások igen változatosak, tanulságosak és szórakoztatóak voltak. A cél az volt – ahogy a konferencia címe is mutatja –, hogy tagintézményeink megmutathassák azt, amiben különlegesek, amire büszkék. Színes előadássorozatot nézhetett végig intézményünk több mint 160 dolgozója, hiszen volt mesébe ágyazott, filmen, vagy képeken keresztül bemutatott, valamint „performansz” jellegű előadás is.

.

Amikor a zárókonferencia ötlete felmerült, tudtuk, hogy olyan programot szeretnénk, ami a zsúfolt hét lezárásaként felüdülést nyújt a kollégák számára. Épp ezért kértük fel Dr. Vass Vilmos habilitált egyetemi docenst, a Budapesti Metropolitan Egyetem tanárát, hogy tartson előadást számunkra olyan témában, ami elősegíti, hogy a munkánk során fenn tudjuk tartani a lelkesedésünket, elkerüljük a kiégést. A motiváció és a kiégés összefüggései című előadást nem úgy kell elképzelni, hogy áll egy előadó a pulpituson és felolvassa a ppt-re írt szöveget, hanem úgy, mint egy interaktív színházi előadást. Vass Vilmos felüdített, elkápráztatott bennünket, amit bizonyít az is, amit az elkészült fotók mutatnak.

.

A Pedagógiai Szakszolgálatok Hete immár hagyományos rendezvénysorozattá vált. A zárókonferencia tapasztalatai azt mutatják, hogy a lezárást érdemes lehet ebben a formában hagyománnyá tenni.