2017 tavaszán Fekti Ildikó fejlesztőpedagógus, szomatopedagógus, TSMT terapeuta elsajátította a koragyermekkori intervencióban alkalmazható neuro-hidroterápiás eljárást a Gézengúz Alapítvány Cseppek Háza Központi Intézetében.

Neuro

A Neuro-hidroterápia (NHT) programját dr. Schultheisz Judit dolgozta ki, a Gézengúz Alapítvány szakemberei fejlesztették tovább.

A módszer lényege:

A neuro-hidroterápiás mozgásfejlesztés neurofiziológiai alapokra épül, kihasználja a víz előnyös fizikai, kémiai és pszichés hatásait. A vízben a felhajtóerő miatt a mozgások könnyebben, folyamatosabban, harmonikusabban kivitelezhetőek, mint a szárazföldön. A testet körülvevő víz nagy mennyiségű proprioceptív és taktilis ingert biztosít, valamint a víz megfelelő hőmérséklete kedvezően hat az izomtónusra.

A módszer fő feladata a vesztibuláris és a szomatoszenzoros rendszer aktiválásával a csecsemők, kisdedek elemi mozgásmintáinak kiváltása és spontán, komplex mozgásainak stimulálása, valamint a végleges mozgásminták megalapozása a vízi környezetben. A felsoroltakon kívül elősegíti az idegrendszer érését, megalapozza a szenzomotoros tapasztalatokat, javítja az izomtónust, növeli az izomerőt, megelőzi és oldja a kontraktúrákat, támogatja a légzésszabályozást, bővíti a korai kognitív és emocionális repertoárt.

A neuro-hidroterápiás módszer terápia, preventív program és fejlesztés. Terápiaként alkalmazása javasolt eltérő fejlődésmenet, idegrendszeri sérülés, mozgásszervi elváltozások esetén.

Prevencióként (megelőzés) alkalmazható veszélyeztetett fejlődésmenet esetén.

Fejlesztésként támogatja és elősegíti a normál fejlődést, fejleszti a meglévő képességeket.

Alkalmazható a születést követő adaptációs idő leteltét követően a végleges mozgásminták kialakításáig.

A program két fázisa:

  • NHT 1. – kádas program: újszülötteknek és csecsemőknek öt hónapos korig,
  • NHT 2. – uszodai program: csecsemőknek és kisgyermekeknek 5 hónapos kórtól 3 éves korig, súlyosabban vagy halmozottan sérült kisgyermekeknek 3 éves kor fölött is.

.

Fontos hangsúlyozni, hogy a módszer erősíti a szülők kompetenciaérzését, az anya-gyermek, apa-gyermek kapcsolatot, segíti a szülés körüli esetleges traumák feldolgozását, a negatív élmények pozitív érzelmekre való áthangolását, segíti az anyaság érzésének kialakulását, erősödését.

hidro

Forrás:

Tanfolyam jegyzete:

  • Dr. Schultheisz Judit – Kereskényi Bernadett (2011): Neuro-hidroterápia, a koragyermekkori – gyermekkori hidroterápia lehetséges útjai, Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle

.

Intézményünk szakembere jelenleg a kádas programot alkalmazza a gyermek otthonában (nagy sikerrel).

Reméljük, hogy a közeljövőben az uszodai program bevezetésére is lesz lehetőség.

Várjuk az érdeklődőket!

Keresse fel intézményünket!