Megtelt a művelődési ház. Közel 200 fő, gyermek, felnőtt, szervező, néző, fellépő, ép, fogyatékkal élő, szülő, pedagógus fogadta el meghívásunkat, felkérésünket, hogy együtt köszöntsük nagy tisztelettel a fogyatékkal élőket.

2

Ebben az évben a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat dolgozói Sárbogárd Város Önkormányzatával, a Sárbogárd Egyesített Szociális Intézmény Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával és a Csipike Egyesülettel együttműködve felvállalta a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából megrendezett ünnepség megszervezését.

A szakszolgálat pedagógusai 2013 decembere óta minden évben aktívan részt vettek ezen a rendezvényen, népi gyermekjátékokat, gyermekjátszót tartva, beöltözve különféle néptáncos viseletbe, vagy piros-fehér öltözetbe, támogatva a Mikulás jelenlétét. Együtt táncoltunk, énekeltünk, zenéltünk, mozogtunk a gyermekekkel, felnőttekkel hol tekerőlant kíséretre, hol citerára. A kezdésre várakozva a korábbi évek fotóiból készült diavetítést láthatták a nézők.

Úgy gondoltuk, az idén legyen másképp! Legyen ez a nap igazi Ünnep!

Hargitai Enikő, a Csipike Egyesület vezetője ünnepi köszöntőjéből megtudhattuk, hogy a rendezvény már több mint tíz éves múltra tekinthet vissza. A Csipike Egyesület szervezésében indult, azért, hogy a fogyatékkal élő gyermekek és családjaik egy kicsit összejöjjenek, és együtt várják a Mikulást. „A következő évben volt az első olyan alkalom, amikor a város szervezésében az első ilyen nagyobb rendezvény megtörtént a Fogyatékkal élők világnapja alkalmából.” Azóta is minden év decemberében megrendezésre kerül.

34

Dr. Sükösd Tamás Sárbogárd Város polgármesterének szavai szerint ugyan a „szervező csapat részben megváltozott, de a gondolat, a cél ugyanaz. A fogyatékkal élő emberek 1992-ben létrehívott világnapjának célja, hogy elősegítse a fogyatékkal kapcsolatos kérdések jobb megértését, és támogatást biztosítson a fogyatékkal élők méltósága, jogai és jóléte érdekében. Törekszik arra is, hogy tudatosítsa mindazokat az előnyöket, amelyek a fogyatékkal élők integrációjából származnának politikai, társadalmi, gazdasági és kulturális élet szempontjából egyaránt.”

Beszédében hangsúlyozta, hogy mindenki, aki részt vett a szervezésben, azt akarja, hogy „megálljunk egy pillanatra, és elgondolkodjunk azon, hogy a hétköznapokban hogyan tudunk mindenkinek, de tényleg mindenkinek akadálymentes életet biztosítani.” Nem csak a fizikai akadálymentesítés a fontos, hanem az előítéletekből emelt falak ledöntése is, amely elválasztja a társadalom megítélése szerint épekhez tartozókat a fogyatékkal élőktől. Fontos az is, hogy „a fogyatékkal élők tudják elfogadni saját magukat, bontsuk le azt a lelki akadályt, ami meggátolja őket, hogy részt vegyenek a mindennapjainkban, vagy akár egy ilyen ünnepi alkalommal megmutassák magukat.”

Ezen az ünnepségen lehetőségük volt megmutatni magukat a színpadon. Több mint 80 gyermek és felnőtt szerepelt a műsorban, épek és fogyatékkal élők egyaránt.

Az ünnepi köszöntők után Szabó Zsuzsanna (látássérült, autizmussal élő fiatal) előadásában Ady Endre Kis karácsonyi énekét és a Micimackót hallhattuk, majd Szakács Zsóka (mozgássérült fiatal) saját versét mondta el.

56

A Sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola 4. b. osztályos tanulói először egy dalcsokorral kedveskedtek, majd második műsorszámukban Gyereklakodalmast adtak elő.

7

8

A sárbogárdi Kossuth Zsuzsanna Általános Iskola, Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói igen nagy lelkesedéssel készültek. Közel ötven diákjuk szerepelt.

Közülük elsőként a 8. és 9. B. osztály tanulói Saint Saens: Állatok farsangja című zeneművéből a Fosszíliák darabra adtak elő játékos kompozíciót.

910

Az 1-3. osztály őszről és télről szóló verscsokorral, a 6. osztályos tanulók szalagos tánccal készültek.

11

12

  13

 Az 5-7. osztály Aranyosi Ervin szeretetről szóló gondolatait tolmácsolta.

A 8. osztály tanulói Demjén Ferenc Kinőtt a szárnyunk című dalára mozgásos koreográfiát adtak elő.

 1415

 

1617

A 9. és 10. osztály Josh Groban – Felemelsz engem című számát mutatta be jelbeszéddel.

18

1920

Az ünnepi műsor zárásaként a martonvásári Pápai Ágoston Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium Színvarázs Ulwila zenekarának előadásában a téli ünnepkör zenéit, dalait hallhattuk.

21

A zenélés végére megérkezett a Mikulás is.

22

Az ünnepi műsor után az előtérben szerény vendéglátás várta a jelenlévőket.

A gyerekeket pedig a Mikulás ajándékozta meg, illetve a kiállított játékokból is választhattak.

23

24

Köszönjük támogatóinknak hozzájárulásaikat, felajánlásaikat. Köszönjük az előadóknak és felkészítő tanáraiknak, hogy felkérésünket elfogadták, előadásukkal emelték az ünnep hangulatát. Köszönjük minden érdeklődőnek, hogy együtt töltötte velünk ezt a tartalmas, élményekben gazdag délelőttöt.

A Fejér Megyei Hírlap 2017. 12. 11. napi számában az alábbi cikk jelent meg a rendezvényről:

25

26

Akadalyok nelkul1

Akadalyok nelkul2