A Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Székhelyintézménye volt a színtere az „Együtt a boldogabb iskolákért” című teltházas rendezvénynek 2017. szeptember 29-én.

6.11

Budapest és Szolnok után harmadik alkalommal rendeztük meg a Partners Hungary Alapítvány disszeminációs programját a Békés Iskolák szakmai csapatának részvételével az érdeklődő Fejér megyei pedagógusok, iskolaigazgatók, szociális és gyermekvédelmi szakemberek számára. Az interaktív rendezvény az iskolai agresszió, bántalmazás, bullying problémája köré szerveződött, a témát plenáris előadásokon és kiscsoportos szekciókon jártuk körül.

Igazi kuriózum volt Bollók Gyula, a Veszprém megyei Papkeszi Bocskai István Református Általános Iskola igazgatójának szekciója, melyen a finn KiVa komplex antibullying program bevezetésének és alkalmazásának tapasztalatairól esett szó.

Az iskolai bullying megelőzése és kezelése iránt elkötelezett szakembereket, pedagógusokat, intézményvezetőket szólította meg a „Hogyan vezessek be egy agresszió és bántalmazás/zaklatás megelőző modellprogramot az iskolámban? Az iskolai helyzetfelmérés eszközei és lehetőségei” című szekció. Trénerek voltak: Ferenczi Andrea, a Partners Hungary Alapítvány operatív igazgatója, Vida Júlia, a Partners Hungary munkatársa, a Békés Iskolák csapatból Parrag Bianka, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa.

79

Milyen tanórákba építhető gyakorlatokon keresztül szólíthatom meg az iskolai agresszió jelenségét? Ez volt a címe annak a szekciónak, amelyen az iskolai bullying megfékezését célzó konkrét módszerekről esett szó. Osztályfőnökök, pedagógusok, a nevelő-oktató munkát segítő kollégák által használható osztályfoglalkozásokat, technikákat mutattak be a szekció vezetői: Bacsó Flóra, a Partners Hungary Alapítvány trénere, a Békés Iskolák csapat részéről Gedő Ágnes, a Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pszichológusa.

IMG_20170929_09015713

A programon külön szekciót szenteltünk még az óvodában és az általános iskolában használható agresszió- és konfliktuskezelési módszereknek (Kukity Kriszta, Partners Hungary Alapítvány), az iskolai bántalmazás ellen bevethető szakmaközi hálózatoknak (Adler Katalin, Békés Iskolák csapat) és a WANDA esetmegbeszélő módszernek (Deák Éva, Partners Hungary Alapítvány).

23

Ahogyan a képeken látható, nagyon sokan voltunk, a résztvevők pozitív visszajelzéseiből ítélve sikerült hasznos és érdekfeszítő rendezvényt szerveznünk.


Category: Békés iskolák , Fejér Megyei Pedagógiai Szakszolgálat , Székesfehérvár